• Megbízhatóság, szakértelem az autómentésben!
 • 1174. Budapest, Koch Aladár u. 24

Taki autómentő blog

Hasznos információk az autómentés világából

Autómentés Magyarország

5 gyakori gépjármű hiba, amivel a Taki Autómentő gyakran találkozik az utakon.

Sajnos kijelenthetjük, hogy Magyarország autóállománya elég öreg és az emberek már csak akkor foglalkoznak az autóikkal, mikor megtörténik a baj. Így készítettünk egy kis összeállítást azokról a tipikus gépjármű hibákról, amivel leginkább találkozunk az utakon.

 • 1. Futóműhiba

  Nagyon sok olyan telefonhívást kapunk, hogy az autó kereke szó szerint kiesik, kifordul vagy a szilentek szétesnek. Ennek gyakori oka az elöregedett gumi alkatrészek, illetve ennek nem időben történő cseréje. Ilyenkor valóban még az is előfordul, hogy a kerék bedől, kifordul. Ilyen helyzetben már speciális autómentésre van szükség, speciális felszereléssel. Sajnos a speciális autómentés díja jóval magasabb, mint a klasszikus mentésé.

  Tipp a gépjármű futóművéhez:
  Javasoljuk az autó tulajdonosoknak, hogy évente legalább egyszer nézzék/ nézessék át autó futóművét.

  Autómentés
 • 2. Elektromos hiba

  Az elektromos meghibásodás szintén gyakori probléma a járművek esetében. A „modernebb” autók tele vannak különféle elektromos alkatrésszel, ezért ha bármi meghibásodik, az autó szinte azonnal tilt. Ebben az esetben autómentőre kell tenni a gépjárművet és szervizbe vinni, ahol orvosolni tudják a problémát. Lehet, hogy csak egy apró hibáról beszélünk, viszont akkor sincs más lehetőség, mint a jármű elszállítása, mert kizárólag az erre szakosodott szakszerviz képes a hibát kijavítani és visszaálltani.

  Tipp a Renault Megan elektromos rendszeréhez:
  Régebbi autóknál az elektromos hiba az autók elöregedésére mutat vissza. Például a Renault Megane típus hibája az indító kártya hiba. A kártyát nem fogadja el és ezáltal az autó nem indítható többet.

 • 3. Akkumulátor hiba

  Sajnos az emberek nagy része az első hideg napok beköszöntével szembesül azzal a jelenséggel, hogy az autójuk akkumulátora már nem jó. Télen és az első hideg hatására jelentős terhelést kap az akkumulátor, főleg ha egy dízel autóról van szó. Az akkumulátor megmerül, az ügyfél azért még próbálkozik, hátha beindul és az a vége, hogy teljesen lemerül. A Taki Autómentő erre is fel van készülve. Autóinkba található PowerBank gyors bikázó, speciális vastag bikakábel is pót akkumulátorral.

  Tipp az akkumulátorhoz:
  Miként orvosolható az akkumulátor lemerülésének jelensége? Mikor már érezzük az akkumulátor gyengébb teljesítményét, kicseréljük. A másik opció, hogy felrakjuk egy töltőre hátha regenerálni tudja, és nem kell cserélni.

 • 4. Gumi defekt

  A mostani autókban sajnos már nincs pótkerék és sok ember nem tudja, hogyan kell használni a sprays kompresszoros megoldást, ezáltal (megint csak) trélerre kényszerül az autó. De többször találkoztunk már olyan helyzettel, mikor a kompresszor befújó nem működött, vagy úgy szétment a gumi (a sprays megoldás kizárólag szög által ütött lyuk esetében használható) hogy nem használt.

  A rossz állapotú gumik( 10 év feletti gumik használata életveszélyes lehet) miatt is kaphatunk defektet és sok esetben a pótkerékre sem figyelnek oda az autó tulajdonosok. Jellemző, hogy hibás, lapos, le vannak engedve, egyszóval használhatatlan.

  Tipp az autógumikhoz:
  Azt javasoljuk, mindig évszaknak megfelelő gumit használjunk, illetve figyeljünk oda a gumi állapotára és a gépjármű pótkerekére egyaránt. Új autó vásárlásnál is van rá lehetőség, hogy kérjünk bele pótkereket.

  Autómentő Budapesten
 • 5. Motorhiba

  Gyakori motorhibának több előidézője is lehet. Nem megfelelően karban tartott autó, nem megfelelő olajcsere, az autó megeszi az olajat, mert elkopott a motorja. Ezt a tulajdonos nem veszi észre, olaj nélkül megy, és a motor megszorul. Másik gyakori hiba: felforr a motor. Ez akkor következik be, mikor bejön a meleg idő és a rossz termosztát miatt az autó túlmelegszik, megfő a motor.

  Tipp az autó motorjához:
  A motorhibák nagy részét szintén meg lehet előzni a rendszeres karbantartással, gyakori olajcserével, termosztát és vízpumpa cserével egyaránt.

Összegzésként annyit szeretnénk tanácsolni Önnek kedves olvasó, hogy ha van rá módja és lehetősége, akkor évente egyszer nézesse át az autóját, így nyugodt szívvel ülhet a volán mögé.